Pohod okoli Novega mesta

Datum: 8.5.2019
Vodila: Marjeta Primic

Tokratni pohod je bil takoj po prvomajskih praznikih, načrtovana pot k Zijalu Pri Mirni peči pa ni bila izvedljiva zaradi visokega vodostaja vode ob potoku. Našle smo nadomestno turo okoli Novega mesta, ki je primerna v vseh vremenskih razmerah. Na pot smo se odpravile v skromnem številu in brez posebnih pričakovanj. Pa vendar se je izkazalo drugače.

Z Ločne smo se povzpele do drevoreda na Marofu in že na začetku poti uživale v razgledu na naše lepo mesto: reko Krko, Ragov log, staro mestno jedro s Kapitljem na vrhu. Nato pa navzdol in v Bršljinu, po prečkanju železniške proge, na stezo proti mostičku čez Bršljinski potok. Sprehajališče ob reki Krki po Loki je najlepše v celem Novem mestu, zato je tudi zelo obiskano. V gostišču na Loki smo imele pavzo za kavico in prijeten klepet.

Pot smo nadaljevale proti centru. Po stezi smo se povzpele do obzidja – Šanc, od koder je lep razgled na zahodni del Novega mesta: Portoval, dva mostova, športne objekte na Loki in bolnišnico. Mimo Kapiteljske cerkve smo šle na Glavni trg, ki obnovljen kar sije v svoji lepoti. Ogledale smo si maketo mesta in trg, ki je sedaj namenjen ljudem in ne prometu. Ker nismo še vse spoznale hotela v centru Novega mesta, smo šle še v njegovo kavarno. Prijeten klepet v prijaznem lokalu je bil kot nagrada za preživeto dopoldne.

Vračale smo se čez Kandijski most in šle nato po stezi proti Ragovemu logu. Urejena pot po gozdu nas je vodila do vasi Ragovo,nato čez most v Ločni in na izhodišče.

Prehodile smo kar nekaj kilometrov, k našemu zadovoljstvu pa je dodatno prispevalo prisrčno druženje po poteh okoli našega slikovitega mesta.

Marjeta Primic

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja