Pohod na Ljuben

Datum: 14.10.2020
Vodila: Jožica Abram

Usodo naših pohodov v letošnjem letu krojijo ukrepi za preprečevanje širitve okužb s korona virusom. Blagi ukrepi sredi meseca oktobra so nam omogočili izvedbo čudovitega izleta na Ljuben.

Ljuben je osameli hrib, ki leži v smeri JZ od Novega mesta. Je zelo priljubljen pri pohodnikih in drugih obiskovalcih. Dostopi do vrha in še posebej do cerkve sv. Vida so zato iz več smeri. Cerkev stoji na zelenici sredi gozda na nadmorski višini 546 m. Na prisojnih pobočjih Ljubna so vinogradi z zidanicami, od koder so prelepi razgledi po gozdni pokrajini.

Pohodniki smo pohod začeli takoj za prehodom čez železniško progo malo naprej od Birčne vasi. Steza nas je najprej vodila zmerno navzgor po gozdu. Ko smo se že ogreli, je sledil bolj strm vzpon, ki pa ni trajal dolgo. Prišli smo na vrh pobočja in nato na jaso, na kateri stoji cerkev sv. Vida. Med postankom nam je voditeljica povedala nekaj zanimivosti iz zgodovine cerkve, pa tudi o dogajanju v sedanjosti.

Krožno pot smo nadaljevali po pobočju navzdol proti vinogradom na zahodni strani hriba. Gozdni stezi je sledila asfaltirana pot, nato pa cesta med zidanicami. Na sončen dan poln jesenskih barv je bil razgled zares lep. Cesto smo zapustili in pot nadaljevali po gozdu. Čez nekaj časa smo prišli do poti, po kateri smo se na začetku vzpenjali. In krog je bil sklenjen.
Poslovili smo se v Birčni vasi. Osvojili smo nov cilj, spoznali veliko novega in si zaželeli, da se kmalu spet vidimo.

V času krize smo vsi hvaležni za vsak prijeten dogodek, ki ga doživimo, in cenimo trud vseh, ki so pri tem sodelovali.

Marjeta Primic

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja