Osteotlon Društva za osteoporozo Dolenjske

Na povabilo Društva Celiac Slovenija – Društva bolnikov s celiakijo Novo mesto sta Društvo za osteoporozo Dolenjske in Društvo diabetikov Novo mesto dne 12.6.2021 sodelovali na Glavnem trgu v Novem mestu ob brezglutenskem festivalu, kjer sta s propagandnim materialom na skupni stojnici o temah obeh društev seznanjali obiskovalce in jih seznanjali tudi ustno o bolezni osteoporoze in sladkorne bolezni.

Zanimanje obiskovalcev je bilo precejšnje, kar kaže na to, da si ljudje takih dogodkov želijo. Izvedo marsikaj novega, zlasti, da se tudi v našem okolju trudimo pomagati in svetovati bolnikom z obema boleznima. Predvsem pa ljudje izvedo na koga se lahko, poleg zdravstvene službe, obrnejo po pomoč, če zbolijo.

Dne 17.6.2021 pa je Društvo za osteoporozo Dolenjske skupaj z Razvojno izobraževalnim centrom Novo mesto organiziralo ultrazvočne meritve petnice.

Uvodoma je predsednica društva predstavila bolezen osteoporoze in njene pojavne oblike ter navzoče poslušalce, ki so se predstavitve udeležili v polnem številu, seznanila predvsem s preventivo pred to kronično boleznijo, če pa do bolezni že pride, kam se lahko bolnik obrne po pomoč. Navzočim je nato predstavila delovanje Društva za osteoporozo Dolenjske, vsi navzoči so dobili tudi propagandno gradivo o osteoporozi. Največ zanimanja pa je bilo seveda za ultrazvočno meritev petnice, saj je bila povprečna starost poslušalcev taka, da jih ima precej že osteopenijo, nekaj pa tudi že osteoporozo. Nasveti ob opravljenih meritvah so zato bili še kako dobrodošli. Skupna ugotovitev je bila, da je želja po vnovičnem izobraževanju in meritvah v doglednem času zelo zaželjena.

S takim načinom ozaveščanja ljudi pa se tudi širi vedenje o tej pogosti bolezni, ki je zlasti med starejšo populacijo pogosta.

Predsednica Društva za osteoporozo Dolenjske
Milojka Gutman

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja