Obvestilo članicam – projekt Peš po občini

Članica našega Društva za osteoporozo Dolenjske Marinka Miklič se je že v spomladanskem času lani odločila nekaj narediti zase in si izdelala seznam ulic in Krajevnih skupnosti v naši občini, da bi jih prehodila in s hojo nadomestila obdobje brez naše telovadbe.

Kot predsednica društva to njeno zamisel in idejo v celoti podpiram, saj očitno še nekaj časa zaradi corone ne bo možno organizirati nobene oblike telovadbe v prostoru ali zunaj. V kolikor bi se članice odločile na tak način krepiti svoje zdravje, društvo predlaga, da bi se članicam posredoval seznam ulic, same pa bi potem zapisovale kdaj in kaj so prehodile, to pa tedensko sporočale Vidi Mamilovič, ki bi imena vpisovala v skupen seznam, ki bi se enkrat mesečno objavljal na spletni strani društva.

Predsednica društva
Milojka Gutman

 

Na pomladni dan peš po občini
Povabilo

Pustimo za sabo turobno leto, še bolj turobno zimo!

Me, osteoporozovke, se oziramo samo naprej, za naprej delamo načrte, take vsakdanje načrte, veliko njih, kakšnega tudi na rezervo, nekaj se jih bo gotovo uresničilo!

V času corone smo zaprte na dom, lekarno in na najbližjo trgovino, brez druženju in brez ventila sprostitve; ko postane tako bivanje, včasih tudi sobivanje, rahlo težavno, nas vleče ven, na ulice in v naravo.

In pomislila sem, le zakaj bi hodila vedno po svoji Cesti brigad, za Loko, čez Marof, veliko bolj zanimivo je nabirati korake tudi po vseh drugih ulicah mojega kraja. Ko sem prekoračila ves Bršljin, sem se podala čez Mestne njive v center mesta. Potem pa sem si nekega turobnega dne omejena na računalnik in občino, izpisala vse ulice in naselja Novega mesta in trdno sklenila, da sistematsko prehodim vse naše ulice in vse naše vasi.

Ob sprehodu po obnovljenem srednjeveškim zidu na Šancah mi je privrela na dan nostalgija po mladosti, na Otočcu sem obujala spomine na tiste sobotne plese na terasi, se Na tratah srečala z Napoleonovo brezo, ponovno občudovala stara drevesa ob Grmskem gradu, v Koroški vasi nabrala košaro dežnikaric in se s Trške gore (ker ne zmorem hoje v hrib) spustila v dolino. Tako me je potegnilo v ta projekt Peš po občini, da zdaj komaj čakam Valentinovo in z njim pomlad, da nadaljujem in pridem, do koder pač pridem.

Občina Novo mesto ima 23 Krajevnih skupnosti, v njih pa 305 ulic, vasi in naselij. Samo KS Center ima 39 mestnih ulic; tudi nekatera naselja kot Dolž, Gabrje in Otočec imajo ulice, vse skupaj je veliko kilometrov, skoraj preveliko, da bi jih prehodila ena sama osteoporozovka.

Predlagam in vabim vas, da to storimo skupaj, skupaj bi gotovo zmogle. Če bi vsaka članica sama zase prehodila le nekaj ulic ali vasi, bi do maja tako vse osteoporozovke prehodile vso občino.

Na pohod bi se odpravile najprej po svoji krajevni skupnosti, mogoče kasneje zaidemo v svojo rojstno vas, pa kam v hribe, pač kamor nas povleče misel. Spremljalo nas bo nešteto pomladnih utrinkov, mogoče naredimo selfi ob krajevni tabli, pošljemo kakšno fotografijo s poti, pozdravimo sonce in potelovadimo ter si ob razpelu pocrkljamo dušo. Vsak dan si bomo na tabelo ulic zapisale, kod smo hodile in obvestilo o tem tedensko pošiljale Vidi, ki bo v seznam vpisovala naše pohodniške podvige. Nič zato, če bomo hodile tudi po istih poteh in nič zato, če bo ostala kje kakšna neprehojena bela lisa, ki jo bomo lahko potem, ko ne bo več corone, prehodile skupaj in zaključile naš skupni projekt Peš po občini.

Me, močne in pokončne osteoporozovke, bi gotovo zmogle, da se na lep pomladni dan odpravimo peš po občini, jo prehodimo po vsej širini in dolžini in tako dokažemo, kaj zmoremo.

Če ste za, se oglasite Vidi, ki vam bo posredovala seznam ulic in vasi ter dala nadaljna pojasnila. Poročila o naših pohodniških podvigih si boste lahko sproti ogledale na spletni strani našega društva.

Marinka Miklič (marinkam@t-2.net)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja