Odziv na projekt – Peš po občini

Verjamem, da se nekatere članice društva v lepih sončnih dneh sprehajate po različnih poteh, da bi se naužile svežega zraka. A še nobena se ni odzvala na vabilo z informacijo, da je zapisala in sporočila, katere smeri, ulice ali naselje je prehodila.

Za pogum se prva oglašam jaz:
Kako sem se lotila uresničevanja projekta in s tem prispevala delček k uresničevanju letnega programa društva, z veseljem delim z vami.

Še preden je Marinkina ideja prišla na spletno stran društva, sem za sabo že imela kar nekaj prehojenih km. Ne veliko za »ne čisto tapravo pohodnico«, a zame kar dovolj. Z vnukoma sem prehodila celo svoje naselje Mestne njive, nato znamenito pot na Marof, naprej do Bršljina in ob Krki čez Loko nazaj do doma.

Nekega dne sem srečala tri naše telovadke in to dvakrat. Enkrat na Marofu in drugič na poti ob Krki, na Loki. Mimo sta prišli še dve, tudi telovadki in ne boste verjeli, takoj sem organizirala »mini vadbo« na prostem – z oddaljenostjo in maskami… Bilo je čudovito srečati drage prijateljice, se malo pretegniti, pogovoriti in nasmejati. Vsem nam je bil polepšan dan.

In zdaj nazaj k projektu:
Na spisku ulic po KS sem pregledala vse ulice moje KS in ugotovila, da lahko vse obkljukam. Nato sem obkljukala še ulice na Žibertovem hribu, kjer sem se z mojim najmlajšim vnučkom (4,5 mesece) z vozičkom sprehodila po Tavčarjevi, kjer vnuček živi, po sosednji Stritarjevi, Levstikovi, Jurčičevi in celo po ul. Marjana Kozine, po kateri se običajno vozim z avtom.

Nato se mi je utrnila misel, da bi nadaljevala hojo po poteh v sklopih: najprej sem prehodila ulice, ki se imenujejo po velikih novomeških gospodarstvenikih, ki so v 60-ih, 70-ih in 80-ih letih vodili največja novomeška podjetja IMV, Krka, Pionir ter Novoles, ki je včasih tudi spadal v novomeško občino. Najprej sem se lotila dveh poti, ki jih v spisku ulic ni, ker nimajo naseljenih hiš, sta pa pomembni ulici, oziroma cesti – Levičnikova in Andrijaničeva. Še dobro, da so tudi ob Levičnikovi cesti uredili lepo peš in kolesarsko pot. Poiskala sem še Kočevarjevo ulico v Bršljinu in nato še Knezovo ulico, kar pa ni bilo težko najti, ker na njej stanuje moja druga hči.

Razmišljala sem naprej: v drugi sklop sem si zadala ulice, ki se imenujejo po pomembnih možeh, o katerih smo se učili pri književnosti v šoli – po pesnikih in pisateljih. Del teh ulic sem že prehodila in sem jih obkljukala, druge bom kljukala, ko jih bom prehodila. Morda pa bo kljukica narejena, če mi katera od članic sporoči, kje je hodila. Tretji sklop bi lahko bili umetniki – slikarji in glasbeniki… Če tako razmišljam, zelo hitro ugotovim, da je v našem mestu zares živelo zelo veliko pomembnih ljudi, velikanov različnega »kova«…

Nekaj informacij o mojih prehojenih poteh po občini sem vam razkrila. Upam, da mi boste kmalu tudi ostale pohodnice sporočile, kje vas je vodil vaš korak. Pričakujem klic ali sporočilo, da bom posredovala informacijo na spletno stran.

Skupaj uresničujmo zastavljen projekt, ki je del letnega plana našega društva. S hojo si polepšajmo dan, se spomnimo česa lepega iz preteklosti, okrepimo naše kosti, razbistrimo na svežem zraku naš um – saj veste »zdrav duh v zdravem telesu«!

Srečno!

Vida Mamilovič

1 thought on “Odziv na projekt – Peš po občini

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja