Svetovni dan osteoporoze 2019

Društva za osteoporozo Slovenije se vsako leto pridružujemo praznovanju svetovnega dneva osteoporoze. Letos je bil ta dan obeležen 19. oktobra v Ljubljani.

Članice novomeškega društva smo se na praznični dan zbrale kar v velikem številu. 35 nas je bilo prepoznavno oblečenih, enotne v zelenih flisih in majicah. Na Kongresnem trgu v Ljubljani smo bile deležne prijazne dobrodošlice. Zbor udeleženk in udeležencev je bil na Prešernovem trgu. Po taktih godbe iz Vevč se je množica zbranih z več koncev Slovenije pomikala proti prireditvenemu prostoru pred Rotovžem.

Zbrane so pozdravili: povezovalec programa dramski igralec Klemen Janežič, podžupan mesta Ljubljana, predsednica Zveze združenja za osteoporozo Slovenije ga Nuša Hlade Zore in dr. Andrej Kocjan, kot strokovnjak za zdravljenje osteoporoze.

Skupna nit pogovorov je bila, kako zelo je pomembno biti fizično aktiven skozi leta staranja, če hočemo, da bodo naše kosti ostale močne in trdne. Povezovanje in sodelovanje v društvih za osteoporozo nam pomaga dosegati te cilje.

Veselo razpoloženje pred Rotovžem so dvignile s svojimi glasbenimi točkami Knapovske punce iz društva za osteoporozo iz Zagorja in hudomušno naravnan povezovalec programa Klemen Janežič. Posebno pa je množico prisotnih razgrela pevka Nuša Derenda. Z njo smo peli poplesavali in vijugali po trgu v dolgi verigi udeleženk letošnjega praznovanja. Za zaključni pozdrav je bilo slišati nekaj vriskov. Mahanje z rumenimi klobučki pa je pomenilo, da se gotovo vidimo na praznovanju prihodnje leto.

Po končanem srečanju smo se Novomeščanke odpeljale v vas Pristava nad Stično. Na turistični kmetiji Okorn smo bile prijazno sprejete in postrežene z okusnim kosilom.

Vračanje domov je bilo veselo. Soglasno smo sprejele sklep: »Osteoporoza nas ne bo!« Še malo smeha, malo petja in avtobus je bil v našem Novem mestu.

Jožica Fabjan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja