Pohod Stari grad

Datum: 8.3.2019
Vodila: Jelka Huč

Mesec marec je prvi spomladanski mesec, ki v nas prebudi novo energijo in veselje. Za ženske pa je še posebej pomemben zaradi dveh praznikov, posvečenih prav nam. Druženja in pohoda smo se zato že vnaprej veselile.

Naš start je bil tokrat na Bajnofu pod Trško goro. Ob prihodu nas je pozdravilo nekaj kapelj dežja, nato pa se je razjasnilo in pred nami je bil lep sončen dan. Tam nas je pričakala Vesna in nas pogostila s pecivom in pijačo. Razveselile pa smo se tudi deklice, vnukinje članice društva, ki je šla z nami na pohod. Na pot po obronkih Trške gore smo krenile polne dobre volje. Že takoj na začetku smo lahko občudovale vse vrste spomladanskih cvetlic, ki so na sončni južni legi zacvetele prej kot drugje. Hodile smo po kolovozni poti, nato pa zavile v gozd, ves čas malo navkreber. Še čez pašnik in že smo prečkale vas Črešnjice. Po brvi smo prečkale potok Lešnica in nadaljevale pot po cesti do Beceletove jame. Po kratkem ogledu in klepetu z domačinom smo hitro prišle do Starega gradu. Pred gradom smo imele kratek postanek za ogled zunanjosti gradu in uživanje v lepem razgledu na dolino.

Stari grad stoji vrh strme brežine potoka Lešnica. Grad je prvič omenjen leta 1300. Pomembnejši lastnik je bil leksikograf in topograf Breckerfeld. Med drugo svetovno vojno je bil grad požgan in po njej delno obnovljen.

Po gozdni poti in nato po cesti smo šle do vasi Otočec. Prvi del hoje je bil za nami, pridružile smo se kolegicam, ki zaradi zdravstvenih razlogov niso mogle na pohod in so nas čakale v vaški gostilni. Predsednica in podpredsednica društva sta vse članice obdarili s cvetjem. Sledila je malica in prijeten klepet.

Čakala nas je še pot nazaj do izhodišča, kjer so bili avtomobili. Najprej smo se vračale po isti poti, nato pa se pod Starim gradom po ozki gozdni stezi spustile navzdol do potoka. Tam smo imele preizkus za naše ravnotežje, saj smo morale čez vodo po večjih kamnih. Vse smo bile uspešne! Nato pa ob nasadih orehov do vasi Jelše, na drugi strani vasi v gozd, zopet navzgor in po poti nazaj na Bajnof. Ob zaključku smo bile prijetno utrujene in zelo zadovoljne.

Marjeta Primic

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja