Pohod po okolici Novega mesta

VODJA POHODA: MILOJKA GUTMAN
16. januarja 2023, ko je bil načrtovan prvi letošnji pohod našega društva, je močno snežilo, zato je pohod odpadel. Na dan naslednjega pohoda 20. februarja pa je bil lep sončen dan. Zbrala se je lepa skupina pohodnic. Od običajnega zbirnega mesta v Ločni smo šle po ulicah navzgor na Mestne njive in nato po pešpoti po Marofu proti Bršljinu. Pot smo nadaljevale po stezi ob reki Krki do Loke. Tam smo šle po mostu na drugi breg Krke in nato na novo urejeno pot za pešce in kolesarje po Portovalu. Lepo urejena makadamska pot po gozdu po obrežju reke je pomembna pridobitev za vse, ki so aktivni in radi v naravi. Ob poti smo se razveselile Povodnega moža na Krki, ki je kiparsko-literarni projekt. Na počivališču ob poti so štiri skulpture izdelane iz masivnih osamelcev dolenjskega apnenca, katerih avtorji so člani Društva likovnih ustvarjalcev v kamnu SKULPTE Novo mesto. V Irči vasi smo si ogledale gradbišče bodoče brvi preko Krke, ki bo po dokončanju povezala pešpoti obeh bregov reke in tako omogočila krožno pot.

Zopet smo se vrnile na Loko in nato na Župančičevo sprehajališče. Pod bolnišnico so zgradili novo brv za pešce in kolesarje, ki je tik pred odprtjem.

Malo naprej smo se ustavile ob spominskem obeležju, ki ga je septembra 2022 ob 100. obletnici določitve slovenske markacije dobil oče markacije Alojz Knafelc v rojstnem Novem mestu.

Po Kandijskem mostu smo zopet prečkale Krko in se takoj napotile na stezo, ki vodi v Ragov log. Povzpele smo se na zgornjo stran gozda in se nato spustile v vas Ragovo. Po mostu smo zopet prišle v Ločno in krog naše poti je bil sklenjen.

Avtomobili so še malo počakali, da smo si privoščile pijačo in kavo ter ugotovile, da smo prehodile več kot 10 km.

Zapisala: Marjeta Primic

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja