Pohod Otočec-Struga

Datum: 11.12.2019
Vodila: Marjeta Primic

Sončen zimski dan nas je že zjutraj prepričal, da bo naš pohod zares lep. Mraz in malo ivja po tleh nas nista motila. Na pot smo krenile s parkirišča nad pokopališčem v Šempetru, šle po mostu čez reko Krko in nato levo po stezi v gozd v smeri proti gradu Otočec. Ker ni bilo snega, smo hodile po poti, prekriti s suhim listjem. Kasneje se je pot z brega spustila na travnik. Pri mostu h gradu Otočec smo nadaljevale pot po bregu Krke proti Strugi. Ta del poti, dolg dva kilometra, se imenuje grajska pot. Povezuje gradova Otočec in Strugo.

Na Strugi smo si od zunaj ogledale grad. Prvotni dvor je omenjen leta 1449, v grad ga je prezidal Karel pl. Jurič. Grad je bil dolgo časa neopazen, danes pa je ponovno oživel in je možen ogled.

Sprehodile smo se ob robu golf igrišča Otočec, ki je največje golf igrišče v Sloveniji in tudi med najlepšimi. Območje igrišča je tako veliko, da bomo morda ogled organizirale kot samostojno turo.

Vračale smo se po isti poti do gradu Otočec. Grad Otočec je edini vodni grad v Sloveniji in stoji na otoku sredi Krke. Zgodovinski viri navajajo, da je grad že stal v 13. st. Grad je v svoji zgodovini zamenjal več lastnikov, zadnji je bil grof Magheri.

Leta 1942 je bil grad požgan, ostale so samo ruševine. Obnova se je pričela leta 1952, današnjo podobo pa je grad dobil leta 1968.

Ogledale smo si grajski park, nato pa prečkale Krko in po cesti, rezervirani za pešce in kolesarje, prišle do parkirišča. Pohod smo zaključile v prijetnem lokalu v Šempetru. Ob slovesu smo ugotovile, da smo skupaj preživele čudovit zimski dan.

Marjeta Primic

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja