Pohod na Hmeljnik 28.3.2018

Članice društva smo za pohod izbrale sončen spomladanski dan. V mesecu marcu sta dva praznika, dan žena in materinski dan, kar smo obeležile s podarjenim cvetjem, sladico in posebnim zaključkom pohoda.
Zapeljale smo se po lokalni cesti pod vasjo Gorenje Kamenje in ob cesti pustile avtomobile. Pot nas je vodila med travniki in njivami navzgor proti gradu Hmeljnik. Uživale smo ob razgledu na dolenjske griče, med katerimi se kot kača vije avtocesta. Na vrhu vzpona smo prišle v gozd in do gradu Hmeljnik.
Grad Hmeljnik je eden od najstarejših gradov v Sloveniji. Grad je v virih prvič omenjen leta 1217. Bil je pomemben del protiturške obrambe. Lastništvo gradu se je v večstoletnem obdobju menjavalo. Med drugo svetovno vojno so grad požgali. Danes je pozabljen in v zelo slabem stanju. Grad je sicer razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.
Grad smo si ogledale od zunaj, saj vstop v notranjost ni mogoč. Pot smo nadaljevale po gozdu in se čez čas spustile do ceste med vinogradi. Razgled je bil tu proti jugu na novomeško kotlino. Za malico smo se ustavile v okrepčevalnici. Naše druženje je bilo, kot po navadi, veselo.
Sledila je še krajša pot navzdol do avtomobilov.

Vodila: Ana Resnik
Zapisala: Marjeta Primic

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja