Ljubljana v soju prazničnih lučk

V Društvu za osteoporoza Dolenjske smo se odločili, da si ogledamo Ljubljano v soju prazničnih luči.

Beseda je dala besedo in že je bil določen datum obiska Ljubljane. V ponedeljek, 19.12.2022, ob 13.00 uri smo se zbrali na železniških postajah v Novem mestu. Odločili smo se za potovanje z vlakom, kar naj bi bilo bolj udobno. Kmalu je pripeljal lep udoben vlak, vstopili smo, iskali sedišča, vendar so tudi stojišča prišla prav. Po slabih dveh urah, klepetu s sopotniki in opazovanju panorame je čas hitro minil.

Izstopili smo na glavni železniški postaji v Ljubljani. Velika stavba Železniške postaje je že bila osvetljena. Pot smo nadaljevali v skupini po Miklošičevi ulici, nam bolj ali manj poznani ulici, proti Prešernovem trgu, ki se imenuje po Francetu Prešernu, našemu največjemu pesniku. Začelo se je že temniti, lučke so se prižigale in že je bilo vse v soju prazničnih lučk. Na osrednjem trgu nas je pričakala bogato osvetljena smreka in množica osvetljenih skulptur in likov. Prav prazničen je bil pogled na osvetljen grad, tromostovje, tržnico, cerkev Marijinega oznanenja v roza sijoči barvi. Sledila je skupna fotografija. Nato se je skupina razpršila po svojih interesih. Z glavnino skupine smo prehodili Tromostovje, mimo Filipovega dvorca proti Mestni hiši Ljubljana, po Starem trgu do doprsnega kipa Lili Novy (1885-1958) nato do Ljubljanice, si ogledali jaslice iz slame in sledilo je prečkanje Ljubljanice. Tam smo si ogledovali stojnice in prispeli do kipa Ivana Hribarja (1851-1941), ki je bil tudi župan Občine Ljubljana. Ljubljna je hkrati praznična in delovno razpoložena, saj smo opazili več prireditvenih prostorov, kjer se pripravljajo za dogodke, ki se bodo zvrstili vse do začetka januarja 2023. Mrak se je previsel v temo, tudi hladno je postalo. Privoščili smo si okrepčilo, čas je hitro tekel in že smo se morali odločiti, kdaj in s kakšnim prevozom se vrniti v Novo mesto.

Odločili smo se različno, tako da smo se vračali z vlakom in avtobusom vsak po svoji želji, s prazničnim veseljem v srcu in obljubo, da se kmalu v Ljubljano spet vrnemo.

Zapisala: Dragica Derganc

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja