Kmetija Kukenberger in Muzej Lojzeta Slaka

Društvo za osteoporozo Dolenjske je 8.4.2019 organiziralo obisk ekološke kmetije Kukenberger v Gorenjih Ponikvah 20 in obisk muzeja Lojzeta Slaka v Mirni peči, povabilo pa tudi člane Društva diabetikov Novo mesto, da se nam pridružijo.

Dobra udeležba članov obeh društev je bila zagotovilo, da sta bili izbrani temi, ki članice zanimajo.

»Kmetija, na kateri živijo štiri generacije, kjer vlada sožitje in sloga, kjer imajo vse živali na voljo življenje ”pod svobodnim soncem”, torej na paši – vsaj polovico leta, ter izdelki, ki presegajo vaša pričakovanja. To so besede, ki najbolje opišejo ekološko kmetijo Kukenberger.

Skrb za najvišjo kakovost izdelkov, skrb za dobro počutje živali in ljudi ter skrb za trajnostni način obdelovanja zemlje so tri najmočnejša vodila na naši ekološki kmetiji.«

Tak zapis za kmetijo nam je najbolj povedal kakšno je vodilo kmetije, ki nam jo je predstavil mladi gospodar ob sodelovanju svojih staršev, degustacija njihovih izdelkov pa je potrdila njihove navedbe o skrbi za najvišjo kakovost izdelkov. Zato ni bilo nič čudnega, da so si članice v njihovi trgovinici priskrbele njihove izdelke. Ogledali smo si tudi vzorno urejen hlev, nato pa se odpeljali v Mirno peč na ogled muzeja.

Sodobno urejen muzej nas je lepo presenetil, zanimiv je bil film o Lojzetu Slaku in predstavitev njegovega bogatega glasbenega ustvarjanja. Zelo smo uživale ob petju njegovih pesmi, ki smo jih tudi posnele, za konec pa smo si ogledale še čebelji paviljon.

V prijetnem vzdušju je čas kar prehitro minil in zadovoljne smo se odpeljale domov.

Milojka Gutman

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

twelve − five =