Bili smo na Štajerskem

Dnevi, tedni in celo meseci hitro teko in kar naenkrat smo se znašli v začetku poletja. Konec maja smo zaključili z vadbo v telovadnici in še pred odhodom na poletne počitnice organizirali izlet.

V sodelovanju s turistično agencijo Kompas smo obiskali Štajersko. Ponujeni program je bil lep, bogat in nadvse zanimiv.

V lepem torkovem jutru, ko smo se zbirali na avtobusu, je bilo že čutiti, da bo dan uspešen. Naše članice so s sabo prinesle dobro voljo, tudi dežnike v nahrbtnikih, a jih k sreči ni bilo potrebno uporabiti. Med udeleženkami izleta, je letos prvič bil z nami tudi gospod, ki je skupaj z ženo poslal novi član našega društva. Na avtobusu pa sta poleg njega bila še dva prijazna »fanta«, voznik Jakob in vodič Vinko.

Prvi postanek smo imeli na Trojanah, kjer smo si po svojih željah privoščili kavico, krof in opravili toaleto.

Nadaljevali smo do Vitanja, kjer smo si v zanimivem in zelo obiskanem središču evropskih vesoljskih tehnologij ogledali moderno arhitekturo ter veliko razstavo o slovenskem in evropskem pionirju vesoljskih tehnologij Hermanu Potočniku Noordungu. V osrčju zelene občine Vitanje se nahaja fascinantna stavba, edinstvena ne samo v slovenskem, temveč celo v svetovnem prostoru. Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga, je arhitektna futuristična umetnina, ki je že sama po sebi vredna ogleda, v notranjosti pa ponuja bogato in zanimivo vsebino iz prostranega sveta vesolja.

Najzanimivejše je bilo vstopiti v interaktivno sobo 360, ki na podlagi sodobnega, skrbno zasnovanega koncepta doživljanja multimedijskih vsebin razkriva vesolje v virtualni resničnosti, brez uporabe posebnih očal. Poklepetali pa smo tudi s prvo družabno humanoidno robotko, ki je ustvarjena po podobi človeka.

Med kratkim sprehodom po atraktivni in dinamični razstavi zgodovine razumevanja vesolja smo lahko spoznali najpomembnejše astronome in zgodovino astronomske dejavnosti, od prazgodovine do danes.

Skupinski posnetek pred »veličastnim« objektom in nato nadaljevanje poti proti Slovenskim Konjicam, do Zlatega griča.

Topel sprejem gospe Silve, ki nas je pričakala in nam na zanimiv način predstavila družbo Zlati grič, nas popeljala po notranjih kleteh, globoko pod zemljo, nam je vsem na obraz prinesel nasmeh. Zlati grič se namreč ponaša z eno najmodernejših vinskih kleti v regiji, golf igriščem med vinogradi in apartmaji v dvorcu iz 15. stoletja.

Degustacijo treh različnih vin, pogostitev s siri in kruhom, zanimivo razlago o vinih, okusu, načinu pitja itd., je pospremila tudi pesem.

Predno smo se poslovili pa še nakup žlahtne kapljice, saj smo si na Dolenjsko želeli prinesti tudi štajerska vina.

Sledilo je kosilo v prijetnem gostišču.

Nadaljevali smo pot z avtobusom do štajerske prestolnice, Maribora.

Žal pa nam je tu že čas »tekel za nohte« in smo si po krajšem programu ogledali le nekatere zanimivosti – središče mesta, naredili nekaj skupinskih posnetkov, obiskali najstarejšo vinsko trto in se sprehodili po Lentu ob Dravi.

Časa za kavico, sladoled in hladno pijačo je bilo malo, a tudi to smo si privoščili.

Na poti proti domu smo se ustavili še pri fontani piva v Žalcu. Vrčki so se polnili, degustacija piva je »hitro stekla«, zadovoljstvo je bilo veliko.

Vseskozi nam je vreme bilo »naklonjeno«, brez padavin in brez prevelike vročine. A ko smo se peljali proti domu in smo veselo prepevali na avtobusu, se je »usulo iz neba«. Dež je začel močno padati, vožnjo smo upočasnili in se varno pripeljali domov. V Novem mestu je rahlo deževalo in dežniki so šele tu prišli prav.

V zahvalo za varno vožnjo smo zaploskali vozniku, gospodu Jakobu, gospodu Vinku pa za odlično vodenje skupine 43-ih veselo razpoloženih izletnic in enega izletnika.

Na avtobusu smo že sprejeli dogovor, da gremo v jeseni še na en izlet in sicer v Kočevje. Takrat gremo z vlakom (poskrbite za brezplačne vozovnice) in se med 10. in 15. septembrom prijavite. Izlet bo predvidoma 20. septembra.
(prijave na mail, sms ali telefon bo sprejemala V.M.)

Vida Mamilovič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja