Pohod s parkirnega prostora na Seidlovi do Smolenje vasi

Na razpisu pohodov je bil ponedeljek, 20.4.2023, namenjen, da se odpravimo v bližnjo okolico in sicer v Smolenjo vas. V nedeljo zvečer pogled na vremensko napoved ni bil najbolj obetaven. Nebo pa nam je naklonilo lepo jutro in lep dan.

Zbralo se nas je 13 na običajnem mestu na parkirišču v Ločni. Kar peš smo se odpravile preko Ločenskega mostu do Grabna in naprej po poljski poti preko polja. Kmalu smo prispele do potoka Šajser.

Šajser je majhen potok, ki izvira pri Velikem Slatniku. V Krko pa se izliva tik za gradom na Grabnu. V nadaljevanju nas je pot vodila po gozdu. Nad Cikavo se nam je odprl pogled na vas in industrijsko cono. Po nekaj sto metrih smo se spet srečale s potokom in preko mostička nadaljevale pot do Smolenje vas. Nad vasjo na hribčku stoji cerkvica, ki je posvečena Mariji Vnebovzeti. Na desni se nam je odprl pogled na Petelinjek. Malo nižje smo prispele do manjšega izvira, ki mu domačini rečejo »Rakovnik«. V ekološko bolj čistih časih so tam lovili rake. Potoček teče po površju le nekaj sto metrov, nato ponikne in priteče na površje spet pri Žihovem selu in se nato izliva v Krko. Obrnile smo se nazaj proti Smolenji vasi in vasi Graben in na izhodišče.

Nadihale smo se svežega zraka in se vrnile z novimi vtisi in zadovoljne, saj smo naredile nekaj za naše telo in duha.

Zapisala: Jelka Huč

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja