Pohod ob potoku Bezgavec

Datum: 12.5.2021
Vodila: Jelka Huč

Bezgavec, bolj znan kot Bršljinski potok, izvira jugozahodno od vasi Daljni Vrh. Ima več kraških izvirov, njegova struga vijuga po zeleni dolini vse do izliva v reko Krko blizu Cegelnice v Novem mestu. Potok v zgornjem toku skriva idilično lokacijo pri Žagarjevem mlinu. Tam je lepo ohranjen mlin, preko mostu pa kozolec. Okolica je lepo urejena. Po levem bregu potoka se pot nadaljuje proti izvirom, katerih je v deževnih razmerah več na obeh straneh struge.

Naše društvo v letu 2021 zaradi epidemije Corona virusa ni moglo izvajati programa pohodov vse do sredine meseca maja. 12. maja 2021 smo po delni sprostitvi ukrepov za zajezitev širjenja virusa tako organizirale prvi pohod letos. Izbrale smo pot ob potoku Bezgavec, ker dolino ob potoku pozna le manjši del članic društva, čeprav je v bližnji okolici Novega mesta, s svojo lepoto pa dolina v zgornjem delu toka prevzame prav vsakega obiskovalca.

Udeleženke pohoda smo se opremile z dežniki, saj je bila vremenska napoved vse prej kot dobra. Ampak dolgotrajna odsotnost aktivnosti je v nas zbudila neustavljivo željo po gibanju in druženju. Iz mesta smo se zapeljale v smeri Mirne Peči, pri tabli Hudo zavile desno in po klancu navzdol do gozda, kjer smo našle primerne prostore za parkiranje. Ob potoku smo kmalu prišle do Žagarjevega mlina in občudovale stvaritve narave in človeka. Pot smo nadaljevale proti toku vse do izvirov. Nato pa po dolini ravno naprej v smeri Trebnjega. Zavile smo desno v gozd, ko nas je ujela ploha. Hodile smo po gozdni cesti, dež je kmalu ponehal. V velikem loku smo po gozdu in ob poljih obšle Daljni Vrh in prišle do vasi Gorenje Kamence, od katere je bilo do avtomobilov prav malo hoje. Nebo je potemnelo, padle so prve težke kaplje. V avtomobilih smo varne pred nevihto odšle domov.

Med epidemijo in v slabem vremenu smo ukradle skoraj tri ure hoje po prelepi naravi in prijetnega druženja. Bile smo prav srečne!

Marjeta Primic

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja