Muzejska zbirka IMV

Datum: 22. 2. 2024
Kraj: Drgančevje, 8000 Novo mesto

Ob 10. uri smo se članice društva za osteoporozo in družinski člani zbrali pred muzejem. Pozdravil nas je g. Vojko Grobovšek, vodič po Muzejski zbirki IMV in aktivni član društva Klub prijateljev IMV Novo mesto.

Na začetku smo si ogledali kratek film o zgodovini IMV-ja, v katerem je nazorno predstavljen razvoj avtomobilske in prikoliške proizvodnje. Predstavljen je bil ustanovitelj IMV, Jurij Levičnik, po katerem se tudi imenuje obvoznica od Ločenskega mostu do začetka Belokranjske ceste v Žabji vasi. Ob Kandijski cesti lahko vidimo tudi njegov doprsni kip. Po končanem ogledu filma smo si ogledali razstavni prostor avtomobilov in prikolic. Gospod Grobovšek nam je na kratko predstavil pot do ustanovitve Muzejske zbirke, ki je bila vse prej kot lahka. Klub so ustanovili nekdanji zaposleni IMV leta 2002, z namenom ohranitve spomina na začetke avtomobilske in prikoliške industrije na Dolenjskem. Na začetku je klub štel 450 članov in članic, danes pa jih šteje le še 120. Prvi predsednik je bil Božo Kočevar, ki je predsedoval 10 let, zdaj pa se tej številki približuje še sedanji predsednik g. Franci Štupar. Leta 2010 so od MO Novo mesto v brezplačen najem dobili skladišče v Drgančevju, ki je v polnosti zaživel s pomočjo članov kluba, donatorjev in s sodelovanjem s Šolskim centrom Novo mesto, ki še danes traja.

Muzejska zbirka se je nenehno povečevala in za vsakim vozilom, ki ga je mogoče tukaj videti, se skriva polno zanimivih zgodb, je poudaril g. Grobovšek. Muzej letno obišče več kot 1500 obiskovalcev, med njimi so šolarji, turisti, društva, ljubitelji starodobnikov z vseh koncev sveta, na kar so zelo ponosni.

Ogled muzeja vsakega obiskovalca navduši z novomeško avtomobilsko in prikoliško zgodovino in lepo bi bilo, da si ga ogleda vsak Dolenjec.

Lepo se zahvaljujem Marjeti Primic za organizacijo ogleda.

Zapisala:
Vesna Cimerman

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja