Članica našega društva Marinka Marija Miklič izdala svojo drugo knjigo z naslovom “V kamen vklesano”

Tik pred prazniki je pri Društvu Severina Šalija Novo mesto izšla druga knjiga kratkih zgodb naše članice Marinke Miklič z naslovom V kamen vklesano.

Marinka Marija Miklič (roj. Kralj), rojena leta 1948 na Štritu, je osnovno šolo obiskovala na Bučki in na Raki. Po srednji ekonomski šoli je ob delu končala šolo podjetništva na Gea College. Svoje literarno znanje je dograjevala v šoli kreativnega pisanja in na več pisateljskih delavnicah. Zaposlena je bila v tekstilni tovarni Novoteks, na Kmetijski šoli Grm in krajši čas na OŠ Šmihel. Živi in ustvarja v Novem mestu.

Avtorica Marinka Marija Miklič ljubiteljem proznega pisanja ni neznano ime. Že od leta 2002 redno objavlja svoje prispevke v literarnih revijah (Sodobnost, Mentor, Rast, SRP, Humornik), časopisih (Dolenjski list, Vzajemnost, Kmečki glas, Delo dom, Ona) in zbornikih (Snovanja, Mojemu mestu, Lepota besede, Dom besed). Za svoje literarne stvaritve je prejela več priznanj in nagrad, denimo, nagrado revije Rast, nagrado KGD Reciklaža, nagrado Slavističnega društva, nagrado Lipe, Onino pero, s humoresko Diploma je zmagala na Proznem mnogoboju, njena zgodba Skrivalnica se je uvrstila v antologijo evropskih mest, zgodba Reci sklečka pa v dvojezični avstrijski zbornik.

Leta 2012 je pri KUD Franc Bogovič izšel njen knjižni prvenec Odprta ograja z izbranimi dvajsetimi kratkimi zgodbami. Urednik Rudi Mlinar je zapisal, da »avtorica nima namena nikogar vzgajati in prepričevati v svoj prav, ampak pred nas postavi ogledalo, da v njem vidimo ne samo tisto, kar si o sebi mislimo, temveč in predvsem tisto, kar v sebi skrivamo.« Knjiga je bila nominirana za najboljšo samozaložniško knjigo leta 2012.

Za svojo drugo knjigo z naslovom V kamen vklesano je Marinka M. Miklič izbrala sedemnajst zgodb, ki jih je napisala na osnovi svojih doživetij, nakakšen »modus vivendi« dolenjskega podeželja v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Osebe so portretirane hudomušno in z veliko naklonjenostjo, predvsem pa z razgaljenostjo in razumevanjem razmer in časa, ki daje smisel sedanjosti, zato je knjiga nekakšna vestalka etnološkega spomina.

V uvodni besedi V srce vklesano Diana Pungeršič (prevajalka in literarna kritičarka) ugotavlja, da »Marinka odhajajoči svet oživlja, vsem v kamen vklesanim imenom pa vrača življenje, vrača zgodbe, vrača duše in z njimi spomin, zato ima njeno pisanje močno etnološko, kulturno-antropološko spoznavno vrednost. S knjigo V kamen vklesano se avtorica simbolno vrača domov, pri čemer duri svojega doma, potem ko je v prvencu odprla ograjo, zdaj na široko odpira tudi nam.«

Dr. Milček Komelj (profesor, akademik, član SAZU) pa je v poglobljeni spremni besedi Svetla, z nostalgijo prepojena knjiga zapisal: »Avtorica Marinka Marija Miklič nas ogovarja z iskrenim pričevanjem, zato ima knjiga V kamen vklesano poleg osnovne intimne obarvanosti tudi narodopisen in kulturnozgodovinski pomen. K temu pripomore njen izraziti smisel za opazovanje in za življenjsko konkretnost. Avtorica zmore jasno ugledati svetlobo žitnih polj in priklicati med bralce srčno svetlobo, ki je v tej z nostalgijo prepojeni knjigi največ vredna.«

Dr. Janez Gabrijelčič (idejni vodja Rastoče knjige) pa je zapisal: »Narod ne more biti uspešen, če nima v svoji kolektivni zavesti poznavanje svoje preteklosti in če se z njo ne poistoveti. Pri tem ne mislim samo na velike zgodovinske dogodke, temveč na vrednote, ki so jih ljudje živeli. Prav te vrednote je avtorica Marinka Marija Miklič na privlačen in zanimiv način prikazala v svojih zgodbah. V njih je čutiti izjemno ljubezen do družine, sovaščanov in drugih ljudi njene Dolenjske, optimistično razmišljanje pa avtorica v vsaki zgodbi spretno prenaša v prihodnost.«

Knjigo je oblikoval, uredil in pripravil za tisk Milan Markelj, lektorirala Kristina Engel, naslovno fotografijo je prispevala Jelka Tršinar, natisnili pa so jo v Opara tisku decembra lani in je v nekaterih knjižnicah (tudi v KMJ NM) bralcem že na razpolago, možno pa jo je naročiti tudi pri Vidi ali na mail marinkam@t-2.net.

Pozornost širše javnosti bo knjiga deležna na predstavitvah, ki se bodo zvrstile od slovenskega kulturnega praznika naprej.

Tudi naše društvo pripravlja predstavitev knjige za naše članice, predvidoma 19. aprila 2018, a vas bomo podrobneje o tem še obvestili.

Milojka Gutman

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja